Slipa med vattenbryne

Slipning på vattenbryne för hand

En del knivar förtjänar inget annat än att bli slipade för hand. Att slipa en kniv för hand på en slipsten kräver mycket tålamod och ganska så mycket kunnande. När vi slipar knivar så slipar vi de flesta på en slipmaskin. Givetvis är det en våtslipmaskin vi slipar dem på. Om man inte kyler kniven under slipningen så finns det en stor risk att man överhettar metallen och då blir knivbladet i värsta fall helt förstört. Knivbladets ursprungliga egenskaper så som härdning och hållbarhet ändras radikalt om knivbladet blir överhettat under slipning.

Vilken typ av slipsten är ett vattenbryne?

Ett vattenbryne är en typ av slipsten som är blöt när du slipar på den. Andra ord för vattenbryne är japansk slipsten, vattensten och våtsten. De flesta vattenbrynen som används i dag kommer från Kina och Japan. Det finns naturliga och syntetiska slipstenar att välja mellan.

Fördelar att slipa knivar för hand

En stor fördel med handslipning är att det är väldigt meditativt och rogivande. Det är riktigt läckert att se hur en slö kniv sakta förvandlas till en rakbladsvass kniv. De praktiska fördelarna är att man kan få väldigt vassa eggar. Hur vass en egg blir beror helt och hållet på vilken kvalitet kökskniven håller. Du kan aldrig slipa upp en rakbladsvass egg på en dålig kökskniv. Eller jo det kan du, men den försvinner så fort du har skurit i något. En bra kökskniv håller skärpan länge.

Nackdelar med att slipa köksknivar för hand

En konstant eggvinkel är svår att hålla. Det finns dock så kallade slipstöd som kan användas. Men är du säker på handen så kommer du att klara detta galant. Det är också tidskrävande att handslipa köksknivar, men resultatet blir enastående om du har tålamodet.

Eggvinklar för olika typer av köksknivar

Vanliga kockknivar håller en eggvinkel om cirka 20 grader per eggsida. Ju bättre kniven är desto snävare eggvinkel kan du slipa, en riktigt bra kockkniv kan med fördel ha en eggvinkel på 15-17 grader.

Här köper du vattenbrynen och slipstenar för slipning av köksknivar

Vi har samlat ihop lite olika stenar och inköpsställen där du kan köpa slipstenar till vassa villkor och skärpta priser. Samtliga stenar som vi listar här är vattenbrynen som vi med varm hand kan rekommendera.