Köksknivar

Kniven i köket är en kökskniv

En översikt över kökets alla knivar. Det finns många olika typer och modeller av knivar som används i köket. Den allmänna termen för dessa knivar är köksknivar. Nedan listas vad som kan klassas som en kökskniv.

Olika typer och modeller av köksknivar

Allkniv

Tryck här för att komma till kategorin allknivar. Via oss kan du köpa en bra och prisvärdig allkniv. En allkniv är ett mellanting mellan kockkniv och skalkniv. Allknivar har oftast ett knivblad med en bladlängd runt 10-15 centimeter. Knivbladet är inte lika högt som det är på en kockkniv utan mer långsmalt. Namnet indikerar att man ska kunna använda denna kniv till allt, en riktig allt-i-allo-kniv med andra ord. En del anser att kockknivar tillhör den här knivtypen. Allknivar är en egen kategori.

Brödkniv / brödsåg

Brödknivar och brödsågar. Tryck på bilden så kommer du till denna kategori av köksknivar. Vi säljer inte knivar själva men vi har många fina butiker att rekommendera där du kan köpa en brödkniv/brödsåg.En kniv för att såga bröd med. En del brödknivar har en väldigt sågtandad egg, nästan som på en såg, andra knivar av denna modell har lite mer vanligt blad och mindre sågtand. Det finns egentligen inte så mycket att säga om just brödknivar. En sak som är viktig att komma ihåg när man slipar brödknivar är att man absolut inte ska slipa dessa som man slipar vanliga köksknivar.

Filékniv / fiskekniv

Filéknivar och fiskeknivar hittar du in denna kategori. Många fina knivar från gedigna tillverkare.Filékniven ska vara flexibel. De flesta filéknivar har ett långt smalt blad. Oftast ligger bladlängden på runt 20 cm. Bladet är smalt för att det ska vara lätt att komma under den delen av djuret, eller grönsaken, man vill filea. Det är också därför som man vill att bladet ska vara böjligt eftersom man måste ha kniven och stycket som ska tillredas i olika positioner. En filékniv slipar man med en eggvinkel på 15-17 grader normalt. Givetvis finns det undantag.

Kockkniv

Klicka här så hittar du prisvärda kockknivar. Bilden visar en typisk kockkniv. Kockkniven är den mest vanliga kniven i köket bland köksknivar. Det finns många olika typer av knivar som används men just kockknivar är de som används mest flitigt. Via oss kan du köpa dessa knivar till bra och vettiga priser från svenska webbutiker och affärer.Kökets vanligaste kniv. Kockknivar finns i många format, typer och modeller. Till skillnad mot allkniven så har de flesta kockknivar en betydligt högre rygg än vad just allknivar har. Många kockar använder sig av flera olika typer av kockknivar. I dag är det lika populärt med japanska kockknivar som det är med knivar från Europa.

Kniven på bilden här nedan är en prisvärd och relativt billig kockkniv från amerikanska Cold Steel.

Kockkniv Kitchen Classics Cold Steel. Prisvärd och billig kockkniv från amerikanska Cold Steel. Den här bilden visar en typisk kockkniv. Köksknivar från Cold Steel är tillverkade i rostfritt 4116-stål från Tyskland.
Kockkniv Kitchen Classics Cold Steel. Prisvärd och billig kockkniv från amerikanska Cold Steel. Den här bilden visar en typisk kockkniv. Köksknivar från Cold Steel är tillverkade i rostfritt 4116-stål från Tyskland.
Postad i