Japanska köksknivar

Lär dig mer om japanska köksknivar

Sedan japanska knivar introducerades i Europa har de blivit väldigt populära och uppskattade. I dag finns det nästan minst en japansk kökskniv i varje kök. Här går vi igenom de vanligaste köksknivarna från Japan samt vilka knivtillverkare som erbjuder japanska köksknivar.

Knivmodeller och knivtyper från Japan

Deba

En deba är oftast enkelslipad, alltså bara slipad på ena sidan, ungefär som ett stämjärn. En debakniv har ett tjockt och stabilt blad och används som en styckkniv för styckning av bland annat kött och fisk. Den här knivmodellen är populär i hela Asien. I Europa har den blivit populär det senaste årtiondet.

Gyuto

Gyuto är japansk svar på västvärldens kockkniv. I dag finns det många gyutoknivar att välja mellan i de svenska butikerna. En gyuto är lite lättare och tunnare än vad till exempel en svensk kockkniv är då stålet är lite hårdare härdat i gyuto-kniven. En populär och bra tillverkare av knivar i gyuto-utförande är Kanetsune Seki. Det finns givetvis många fler tillverkare.

Gyuto från japanska Kanetsune som ingår i serien Classic Damascus. Vacker japansk kockkniv med skönt knivskaft.

 

Kiritsuke

Den här kökskniven är enkelslipad, alltså bara slipad på ena eggsidan. Knivspetsen har oftast ett tanto-utförande. Spetsen kan även se ut som spetsen på ett svärd. Kniven används till att filea fisk med samt som grönsakskniv. En klart läcker och annorlunda knivmodell som inte är så vanlig i Sverige – än.

Nakiri

En grönsakskniv som ser ut som en köttyxa. Nakiri bōchō (菜切り包丁) betyder ordagrant: kniv för att skära grönt. Den är perfekt till att skära och hacka grönsaker med då den inte är lika stor och tung som vanliga ‘grönsaksyxor’ utan betydligt smidigare. Ett tips är att kika på filmer som finns på YouTube där man kan se japanska kockar använda och bemästra denna typ av kniv.

Det här är en nakiri, en japansk grönsakskniv. Perfekt till att skära grönsaker med.

Takobiki

Det här är en kniv som har ett långt och smalt blad. Bladet är lika smalt över hela sin längd, till skillnad mot filéknivar från Europa. Bladspetsen är antingen utformat i tanto-utförande eller med en svärdspets. Kniven är enkelslipad och används framför allt till att skära fisk, skaldjur och andra delikatesser från havet med.

Takobiki made by Masanobu Okada. Japansk enkelslipad kniv för fisk och skaldjur.

Postad i